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Planning Act 2008

Infrastructure Planning (Examination Procedure) Rules 2010

PINS – TR030001

Objector Reference – 10015525

Proposed AMEP

Associated British Ports - Responses to ExA Questions

Question 60: With specific reference to Section 2 of ABP's Relevant Representation –

(a) Is there evidence to challenge or refute the evidence offered in Document 12 

in the AMEP application, Project Justification, that using standard industry 

methodology the notional rated Port Capacity of the proposed quay and 

associated storage area would be 6.54 million tonnes per annum, thereby 

exceeding the threshold of 5 million tonnes set out in Section 24(3)(c) of PA

2008?

ABP's response – ABP disputes the statement made in the application's Project 

Justification.  The information provided to date does not demonstrate a proposed 

use which would achieve the notional rated Port Capacity.

What is very clear, however, is that the project that has been assessed – an 

offshore wind turbine manufacturing facility supported by a quay that will be used 

solely for the shipment of completed wind turbines and/or the shipment of 

materials needed to manufacture the wind turbine, fails to meet the minimum 5 

million tonnes threshold set out in the PA 2008. It falls so far beneath it that the 

project cannot – even with the broadest and most generous interpretation – be 

termed an NSIP.

The project which has been the subject of environmental assessment is not a 

quay that  is ‘capable of handling’ more than 5 million tonnes of general cargo, but 

rather a quay that would be handling the comparatively limited volume of 

materials associated with the manufacture and shipping of wind turbines.

The points and the implications arising in connection with the above are discussed 

further in the written representations submitted on behalf of ABP.
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(b) On what basis does ABP contend that the Secretary of State could conclude 

that the manufacture of large wind turbines does not constitute Associated 

Development as specified in Section 115 of the PA 2008 and as exemplified 

in CLG Guidance on Associated Development, for example as an associated 

working site?

ABP's response – Paragraph 10 of Government Guidance on Associated 

Development (DCLG, September 2009) provides that Associated Development -

"should not be an aim in itself but should be subordinate to and necessary 

for the development and effective operation to its design capacity of the 

NSIP that is the subject of the application." (DCLG emphasis)

Paragraph 10 continues –

"Development should not be treated as associated development if it is actually 

an integral part of the NSIP."

As a footnote to this last statement, it should be noted that the Guidance also 

provides that development –

"should not be treated as associated if it is only necessary as a source of 

additional revenue for the applicant, in order to cross-subsidise the cost of 

construction of the core infrastructure.  This does not mean that the applicant 

cannot cross-subsidise, but if part of the development is only necessary as a 

means of cross-subsidising the main development then this part of the 

development will not be treated as associated development."

Able describe the project for which authorisation is sought in their Notice of 

Application (Lloyds List, 27 January 2011) as follows –

"Able is proposing to build a 1320m long quay at Killingholme on the South 

Humber Bank in North Lincolnshire which together with associated 

development will allow the manufacture and transportation of wind turbines to 

sites in the North Sea."

In the light of the above, the wind turbine manufacturing element of the 

development is either:-

(i) an integral part of the project, which on the basis of the description detailed 

above is plainly intended to be the case – whereupon it cannot constitute 

"associated development" in that it cannot be viewed as being "subordinate" 

to the NSIP element; or
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(ii) it is unrelated to the proposed new quay, (and therefore, falls outside the PA 

2008 thus requiring a separate planning permission) whereupon the quay falls 

even further below the NSIP threshold than is suggested in our answer to 

question 60(a) above.

ABP does not see how in either scenario, the manufacturing element of the 

proposal can be considered to be "subordinate" in accordance with the PA 2008, 

thereby constituting "associated development". It seems to us that the purpose of 

the manufacturing facility, as assessed, is to manufacture wind turbines for the 

off-shore wind industry. On that basis, therefore, it follows that the quay is being 

provided to service the manufacturing facility and as a consequence, it is the quay 

that is subordinate to the facility.

These points are amplified in the written representations of Philip Rowell of 

Adams Hendry Consulting.

(c) Does ABP consider the proposed restriction in para 3(b) of Schedule 1 of 

the Draft Development Consent Order to "the provision of onshore facilities 

for the manufacture, assembly and storage of components and parts for 

offshore marine energy and related items" to be an appropriate and 

adequate restriction?  If not, why not, and what alternative provision would 

ABP wish to see?

ABP's response - An analysis of the project for which authorisation is seemingly 

being sought by the applicant through the Development Consent Order is 

provided in the written representations of Philip Rowell, submitted on behalf of 

ABP.  This analysis demonstrates that sub-paragraph (3)(b) of Schedule 1 of the 

draft Order is not in fact a restriction on the use to which the NSIP can be put, or 

indeed a restriction at all; rather it is simply a description (albeit ill-defined) of one 

element of the associated development for which authorisation is being sought.  It 

certainly cannot be interpreted as operating as a restriction on powers conferred 

elsewhere in the Order.

Authorised development is defined as the "development described in Schedule 1

….. and any other development authorised by the Order".  Other powers

proposed to be granted in the Order include Article 10, which authorises general 

harbour development anywhere within the Order limits.  The description of 

development in para 3(c) of Schedule 1, however, cannot and does not restrict the 

exercise of these powers either wholly or partially.

It is for the applicant to clarify the wording in the context of the assessed project.
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Question 61: With specific reference to Section 7 of the Relevant Representations, does ABP 

still maintain that there is serious inconsistency in the description of the 

proposed berth works in the Environmental Statement?  If so, what precisely 

are these inconsistencies, and what are the issues that have still to be 

assessed?

ABP's response - The problems identified in section 7 of our Relevant 

Representations have now been amplified by the written representations submitted by 

Peter Whitehead of ABPmer.  .  In the context of Mr Whitehead's representations, 

however, it should be noted that the term "berth" is now described as the "quay".


